niedziela, 21 kwietnia 2013

Zupa z zielonej soczewicy z pomidorami

1 szklanka zielonej soczewicy
2 średniej wielkości ziemniaki
puszka krojonych pomidorów w zalewie
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
płaska łyżka soli
łyżka śmietany
1 łyżka przyprawy papryki słodkiej
1 łyżeczka przyprawy papryki ostrej
szczypior

namoczoną wcześniej soczewicę (ok. 2h) odsączamy, zalewamy 5 szklankami zimnej wody
dodajemy niecałą łyżkę soli, liść laurowy i ziele angielskie
gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut
dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę
i gotujemy kolejne 10 minut
dodajemy cebulę zeszkloną na patelni razem z ząbkiem czosnku i pomidory z zalewą
gotujemy jeszcze kilka minut
dodajemy paprykę słodką i ostrą
zaprawiamy śmietaną
odrobiną szczypioru dekorujemy każdą porcję

mniam. bardo smacznie.
* wersja wegańska oczywiście bez śmietany







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz