niedziela, 28 kwietnia 2013

Schody do raju, czyli bakłażan zapiekany z mozarellą i pomidorami

Na 2 osoby:
1 bakłażan
2 pomidory
2 opakowania mozarelli w kulkach
bazylia świeża
Sos:
przecier pomidorowy
ząbek czosnku
sól ,pieprz
 bazylia suszona
łyżeczka gęstej śmietany

Bakłażana kroimy w plastry,
 sypiemy odrobiną soli z każdej strony i zostawiamy na 10 minut
w tym czasie wyparzamy pomidory i obieramy ze skórki
kroimy pomidory i mozarellę w plastry

Plastry bakłażana osuszamy papierowym ręcznikiem z każdej strony
grillujemy na gorącej patelni ok 15 minut (mały ogień) aż będą miękkie

Do przecieru pomidorowego dodajemy śmietanę, czosnek i przyprawy
gotowy sos lejemy na dno naczynia żaroodpornego
Układamy kolejno plastry bakłażana, mozarelli i pomidorów

Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do do 180 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz