środa, 10 kwietnia 2013

Yerba Mate - prawidłowy sposób przyrządzania

Yerba Mate
(tutaj akurat Rosamonte Elaborada z YerbaMarket.com)
Tykwa (pamiętajcie, by przed pierwszym jej użyciem wykonać Curado)
Bombilla
Woda o temperaturze 75 - 80 stopni


Sypiemy susz do tykwy, minimum 1/3 jej objętości (może być nawet do 3/4)
Zakrywamy górę naczynka ręką i przechylamy ją na bok tak,
by susz znalazł się po jednej stronie ścianki
Wkładamy bombillę w wolną przestrzeń
Lejemy powoli wodę
Czekamy kilka minut
Wyzbywamy się odruchu herbacianego i nie mieszamy bombillą :)
Tak przygotowany susz  możemy zalewać nawet do 7 razy,
generalnie dopóki napar nie straci smaku

No i mamy energię z natury płynącą mmmmm :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz