poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Kruche ciastka z warzywami: szpinak&suszone pomidory / pieczarki&sos pomidorowy

Ciasto:
1 jajko
300g mąki pszennej
150g miękkiego masła
szczypta soli

Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 min.

Na ciasto:
świeży szpinak
suszone pomidory w oliwie
pieczarki
gęsty przecier pomidorowy


-dusimy szpinak na oliwie z wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną soli; kroimy suszone pomidory
- dusimy pieczarki ze szczyptą soli i na koniec świeżo zmielonym czarnym pieprzem

Z ciasta formujemy placek, kroimy w kwadraty, zawijamy brzegi każdego kawałka

Na każdy kawałek kładziemy szpinak, sypiemy suszonymi pomidorami
/ smarujemy przecierem pomidorowym i kładziemy pieczarki

Pieczemy 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Zajadamy się na ciepło lub zimno :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz