piątek, 15 listopada 2013

Pasta z bakłażanów, idealna do kanapek (wegan)

7 małych bakłażanów (3 duże)
2 średniej wielkości cebule
3 ząbki czosnku

1/4 szklanki oleju słonecznikowego
pęczek świeżej kolendry
sól, pieprz, ostra papryka
połowa świeżego owocu granatu

Bakłażany i cebule obieramy ze skóry, kroimy w kostkę
Cebule smażymy na średnim ogniu 2 minuty, dodajemy bakłażany, solimy
Dusimy na małym ogniu ok. 20 min pod przykryciem, co jakiś czas mieszając
Gdy bakłażany są miękkie, dodajemy wyciśnięty czosnek, kolendrę i przyprawy
Blendujemy na jednolitą masę
Bodajemy owoce granatu, chłodzimy


Podajemy ze świeżym pieczywem






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz