sobota, 23 marca 2013

Roladki z bakłażana z pomidorem

2 bakłażany
2 pomidory
majonez
czosnek
natka pietruszki
żurawina (może być także owoc granatu)

Bakłażany obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż w cienkie plastry, sypiemy solą, odstawiamy na 15 min żeby wyszła z nich woda. Po tym czasie krople wody zeskrobujemy nożem. Smażymy je na gorącej oliwie z dwóch stron aż się przyrumienią. Pozostawiamy do ostygnięcia. Majonez mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku i smarujemy plastry bakłażana. Na początku każdego plastra kładziemy ćwiartkę pomidora, zawijamy w roladki. Sypiemy posiekaną natką pietruszki i pokrojoną drobno żurawiną. Odstawiamy do lodówki na 1 h (najlepiej smakują schłodzone).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz