sobota, 2 marca 2013

Moje doświadczenia z dietą warzywno-owocową wg dr med. Ewy Dąbrowskiej

Na jesieni 2012 odwiedziłam Siódmy Las - wilegiaturę eko: niezwykle klimatyczne miejsce na Lubelszczyźnie (wieś Zawada, między Nałęczowem a Kazimierzem Dolnym). Do kilkudniowego pobytu, oprócz malowniczego otoczenia Kazimierskiego Parku Krajobrazowego i konceptu tego miejsca (m.in. "Słowa kluczowe dla Siódmego lasu: Natura, ekologia, równowaga, harmonia, zdrowie, radość"; "Interesuje nas ekologia życia"; "Interesuje nas ekologia w kuchni") zachęciła mnie oferta pełnego wyżywienia zgodnie z dietą owocowo-warzywną dr med. Ewy Dąbrowskiej.



Dr Ewa Dąbrowska jest autorką trzech książek dotyczących znaczenia żywienia w życiu człowieka. By zdobyć wiedzę i odpowiednio przygotować się do zastosowania diety skorzystałam z dwóch, przedstawionych poniżej:





Przedstawię istotne dla nich fragmenty dla zrozumienia sensu opisywanej przez autorkę diety:
Współczesny, cywilizowany człowiek odszedł od praw Natury. "Ulepszył" pokarm przez m.in. rafinację, denaturację i dodatki chemiczne, pozbawiając go wartości biologicznej. Z tej przyczyny nagromadziły się w tkankach liczne złogi, gdyż własne, samoleczące mechanizmy oczyszczenia zostały upośledzone. Rozwinęły się w niespotykanej dotąd skali przewlekłe cierpienia zwane chorobami cywilizacyjnymi. A przecież zdrowie można odzyskać nie w chemii leków, lecz dzięki powrotowi do życia zgodnego z odwiecznymi prawami Natury!
Jedną z najskuteczniejszych i najbardziej naturalnych metod leczenia chorób współczesnej cywilizacji okazała się głodówka lecznicza lub przedstawiona tu jej odmiana: dieta warzywno-owocowa, a następnie radykalna zmiana stylu życia przez wprowadzenie zdrowego żywienia na stałe. Takie postępowanie oczyszcza organizm ze złogów, przywraca równowagę i doprowadza do ustępowania chorób cywilizacyjnych.
Przez dziesiątki lat obowiązywał w krajach uprzemysłowionych model żywienia oparty na spożywaniu mięsa, nabiału, zboża, warzyw i owoców. Ta standardowa dieta zawierała nadmiar tłuszczu i cholesterolu, niedobór błonnika, witamin, mikroelementów i okazała się chorobotwórcza.
Nadal panuje powszechna opinia, że: białko zwierzęce jest niezbędnym pokarmem, że należy je spożywać w dużej ilości, żeby nie było niedoborów i że ma ono wyższość nad białkiem roślinnym. Nadmiar białka zwierzęcego w diecie, nie może odkładać się w organizmie, musi ulec spaleniu, zużywając bezcenną energię. Pokarm białkowy zakwasza organizm i obciąża dodatkową pracą nerki. (...).
Spożycie mięsa daje przejściowo poczucie siły, analogicznie jak po kawie. (...).
Mięso poddane obróbce termicznej gnije w jelitach, jest czynnikiem toksycznym, przewlekle zatruwającym organizm (...).
Tłuszcze nasycone (zwierzęce i oleje roślinne utwardzone) podnoszą poziom cholesterolu i osłabiają odporność immunologiczną.
Dwuetapowe leczenie żywieniem.

Leczenie chorób cywilizacyjnych żywieniem jest dwuetapowe. Pierwszy etap o charakterze oczyszczającym jest okresem, w którym zaleca się spożywanie wyłącznie warzyw i owoców. Drugi etap polega na wprowadzeniu na stałe zdrowego żywienia, które gwarantuje równowagę w organizmie i jego dobrą kondycję. Pierwszy etap nie powinien być dla człowieka jednorazowym epizodem, do którego się nie wraca.
W czasie kuracji zaleca się spożywać warzywa ubogie w substancje odżywcze takie jak: korzeniowe (marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan), kapustne (kapusta biała, włoska, kalafior), cebulowe (cebula, czosnek, pory), dyniowate (ogórki, zwłaszcza kiszone, kabaczek, dynia) liściaste (sałata seler naciowy, zioła przyprawowe), psiankowate (pomidor, papryka), owoce (jabłka, grapefruity, cytryny).
Nie należy spożywać zbóż, orzechów, ziemniaków, strączkowych, chleba, mleka, oleju, mięsa, ani słodkich owoców. Są zbyt odżywcze, hamują utratę wagi ciała, co jest równoznaczne z zahamowaniem procesów spalania własnych złogów tłuszczu i zwyrodniałych tkanek. Jednym z częstszych błędów kuracji jest dodatek do diety warzywnej pokarmów wysoko odżywczych jak mleko, olej, masło, co przerywa odżywianie wewnętrzne. Ponieważ odżywianie zewnętrzne jest wówczas niewystarczające, więc może dojść do szeregu niedoborów pokarmowych i braku ustępowania chorób cywilizacyjnych.
Warzywa zaleca się spożywać w postaci surówek, soków, warzyw duszonych i zup gotowanych na wodzie bez tłuszczu.
Ilość pokarmów jest dowolna, zważywszy, że po kilku dniach diety znika uczucie głodu, co sprzyja ograniczeniu ilości spożywanych pokarmów.
Nie należy pić mocnej herbaty, kawy, alkoholu, ani palić papierosów.


Co pewnie wielu z Was interesuje:

Utrata wagi jest proporcjonalna do wagi wyjściowej: im wyższa wyjściowa, tym większa jej utrata. Szczupli chodną po 2 tygodniach średnio 3 - 4 kg, a otyli 4-6 kg. Pacjenci z nadwagą chudną po 4 tygodniach 8 kg,a po 6 tygodniach 12 kg.
Większa jest utrata wagi na dobę na początku diety i wynosi 0,48 kg, zaś po 4 tygodniach 4 kg a po 6 tygodniach tylko 0,28 kg. 

* Dodam jeszcze od siebie, że po kilku miesiącach od pobytu w Siódmym Lesie powtórzyłam dietę przez tydzień (Siódmy Las to 4 dni diety, po tym wróciłam do swojej diety wegetariańskiej) dla oczyszczenia organizmu po kuracji antybiotykowej, i ubyły mi 2 kg (chociaż na tym najmniej mi akurat zależało).

W Siódmym Lesie wyżywienie zgodne z dietą owocowo-warzywną składało się z trzech posiłków w ciągu dnia: śniadanie, obiad, kolacja. Przed śniadaniem polecana poranna gimnastyka z instruktorem, między posiłkami spacery po pięknej okolicy.



Posiłki podawane były w następującej kolejności:



Wygląd oraz sposób podawania posiłków w Siódmym Lesie zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Spożywanie posiłków było wręcz celebrowane. Cieszyło oko i duszę :)

Dzień 1.

Obiad:
  • sok z kapusty
  • 1 kiwi
  • surówka z jabłka, chrzanu, rzepy i kalarepy
  • sałata pekińska z korniszonem
  • buraki faszerowane tartą marchwią, pietruszką, selerem + cebulą w kostkę
  • zupa krem z dyni posypana pestkami 




Kolacja:

  • świeżo wyciśnięty sok z marchwi
  • surówka z tartej marchwi i jabłka
  • surówka z kolorowych papryk, ogórka kiszonego, czerwonej cebuli i selera naciowego
  • zupa krem z buraków + łyżka świeżo startego chrzanu

Dzień 2.


Śniadanie:

  • świeżo wyciśnięty sok z marchwi
  • mandarynki
  • surówka z tartej marchwi, jabłka i selera łodygowego
  • surówka z pomidorów i ogórka kiszonego
  • gorące gotowane liście kapusty białej z przecierem pomidorowym i suszoną bazylią, czosnkiem i kminkiem
  • barszcz z buraków
Obiad:

  • świeżo wyciśnięty sok z marchwi i jabłka
  • połowa pomarańczy
  • surówka z kapusty pekińskiej, korniszona i rzodkiewek
  • surówka z tartej marchwi i selera z chrzanem
  • gorąca, zblanszowana czerwona papryka faszerowana marchwią, selerem, porem i pietruszką z czosnkiem
Zdjęcie pochodzi z warsztatów kulinarnych : sami robiliśmy sobie obiad:)


Kolacja:


  • świeżo wyciśnięty sok z grapefruita i jabłka
  • surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka
  • surówka z kapusty zielonej i korniszona
  • pieczone jabłka bez skórek z cynamonem

Dzień 3.


Śniadanie:

  • świeżo wyciśnięty sok z marchwi
  • surówka z ogórków kiszonych i białej cebuli
  • surówka z kapusty włoskiej, marchwi i jabłka
  • barszcz z buraków
  • połówki cukinii wydrążone i faszerowane pomidorami i sosem pomidorowym z czosnkiem i bazylią


Obiad:
  • świeżo wyciśnięty sok jabłkowo-burakowy
  • sałatka owocowa z kiwi, pomarańczy, grejpfruta i jabłka
  • "mizeria": ogórek zielony z koperkiem
  • surówka z kapusty włoskiej, marchwi, jabłka, papryki, cebuli, ogórka kiszonego
  • gotowany kalafior  z natką pietruszki
  • zupa-krem z selera z kilkoma rodzynkami sułtańskimi


Kolacja:

  • świeżo wyciśnięty sok z marchwi
  • plastry pomidora
  • plastry jabłka na przemian z kalarepą
  • surówka z selera, jabłka i czerwonej cebuli
  • pieczone jabłka w całości ze skórką


Dzień 4.

Śniadanie:
  • świeżo wyciśnięty sok z jabłka i pomarańczy
  • kiwi
  • surówka z kiszonego ogórka, papryki, cebuli
  • plastry pomidora
  • barszcz z buraków
  • gotowane plastry marchwi + koperek


Ponieważ jest to dieta wychładzająca organizm, po każdej kolacji każdy z gości zabierał do pokoju termos z gorącym napojem imbirowo-cytrynowym.



Przyprawy dostępne na stole:

  • sól kamienna
  • pieprz
  • majeranek
  • kminek
  • świeży czosnek pokrojony w kostkę
  • chrzan starty
W kawiarni przez cały czas można było zaparzyć sobie:

  • melisę
  • miętę
  • dziurawiec
  • herbatkę z owoców leśnych
  • rumianek
  • kawę zbożową
  • * oczywiście cukru nie było
... wybrać do czytania książkę wśród wielu ciekawych dostępnych na miejscu pozycji...

Poza dietą owocowo-warzywną w Siódmym Lesie robione można skorzystać z wyżywienia diety wegetariańskiej. Pieczywo wypiekane jest na miejscu, w powietrzu unosi się zapach pieczonego chleba, jest milutko. Można skosztować naleweczki, spróbować makaronu z jarmużem.

Ponadto dosyć często organizują przeróżne warsztaty, m.in. jogi, kulinarne, recyklingu.

Bardzo pozytywne miejsce, szczerze polecam... chciałabym tu wrócić w lato, leżeć na trawie a wieczorem posiedzieć przy ognisku piekąc jabłuszka :)

www.siodmylas.pl - warto odwiedzić :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz