sobota, 4 maja 2013

Spotkanie z przyjaciółkami :) 100% Vegan :)



Roladki z cukinii z ryżem i pomidorem


Na 9 roladek:
1 cukinia
szklanka ryżu
1 pomidor  wyparzony, bez skórki
ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
natka pietruszki

Cukinię obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż w plastry
każdy plaster solimy i zostawiamy na 10 minut
W tym czasie gotujemy ryż i kroimy obranego ze skórki pomidora w ćwiartki
Cukinię osuszamy papierowym ręcznikiem

smażymy plastry z każdej strony aż do miękkości

Do ryżu dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku,
 sól, pieprz i odrobinę oliwy z oliwek oraz pokrojoną natkę pietruszki


Plastry cukinii odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach
Na każdy plaster cukinii układamy ryż oraz
ćwiartkę pomidora na jego początku
zawijamy w roladki

Całość sypiemy natką pietruszki
Podajemy schłodzone :)




Zielona papryka faszerowana czerwoną soczewicą z imbirem i warzywami

1 zielona papryka
1 szklanka soczewicy czerwonej
pół szklanki krojonych pomidorów
pół szklanki fasoli czerwonej
szczypta papryki ostrej i słodkiej
kawałek startego imbiru ok 1 cm
oliwa z oliwek
natka pietruszki

Paprykę kroimy na 4 części, wydrążamy
Smarujemy pędzelkiem oliwą z każdej strony
opiekamy w piekarniku po 1o min, góra-dół

Soczewicę gotujemy z odrobiną soli
jak jest już gotowa (nie za miękka), odsączamy
dodajemy fasolę i kawałki pomidora i starty imbir

Masą z soczewicy wypełniamy papryki 
i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10 minut
Sypiemy natką pietruszki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz