wtorek, 21 maja 2013

Puszka.pl / "Dobra Karma" - spotkanie wege blogerów kulinarnych 18-19.05 2013, restauracja Biosfeera w Warszawie


Z przyczyn technicznych na spotkaniu mogłam pojawić się dopiero drugiego dnia, 19.05 ale bez wątpienia było warto :)

Restauracja Biosfeera, Warszawa, ul. Al. Niepodległości 80

Biosfeera i blogerki :)

Biosfeera od środka: przytulnie, klimatycznie i oczywiście pysznie

9-10
Śniadaniowe warsztaty kulinarne.

 Blogerki z całej Polski i... 1 wege-blogero-rodzynek - Przemek!!! 

Bezglutenowe pieczywo (Glutenex), mix sałat (VegePack) i pyszny hummus... idealne na śniadanie. 

10-11
Irena Kowalczyk z fundacji Viva!

Opowiadała o prowadzeniu fanpage'a na facebook'u. 

Irena sama mówi żartobliwie o sobie: jestem kurą do znoszenia złotych jaj :) Od 2012 charytatywnie prowadzi fanpage schroniska w Korabiewicach https://www.facebook.com/Schronisko.w.Korabiewicach?fref=ts

11-13.30
Bo zdjęcia mają być apetyczne

O fotografii kulinarnej opowiadała Kinga Błaszczyk-Wójcicka znana też jako Cintamani. Wystarczy przejrzeć Jej zdjęcia - Magiczna, naturalna, subtelna, bajkowa! http://www.flickr.com/photos/kingabw/sets/72157625191588233/  Pozytywnie zakręcona, pełna energii i pasji zdradzała tajniki fotografii kulinarnej. Jestem tym wykładem zachwycona :) 

Pomysł, kompozycja, światło, stylizacja... Kinga dzieliła się swoimi doświadczeniami.

Jak widać, początki u każdego bywają trudne, czasem i zabawne (zdjęcie po lewej). Pasja czyni cuda :) Kinga do poziomu prezentowanego na załączonych obrazkach doszła w ciągu 2-lat fotografowania. Zdjęcia są świetne i przede wszystkim...pyszne !

Jak to się robi... :)


13:30-14
 Wegański lunch przygotowany przez restaurację Biosfeera.

China Town: smażone warzywa w sosie, kostki tofu w panierce, ryż

Warzywa grillowane na sałacie z winegretem i sajgonkami (makaron sojowy, marchewka, grzyby mung, pędy bambusa, biała fasola), bezglutenowe

Made in Poland: kotlety marchewkowo-słonecznikowe z surówką i pieczonymi ziemniakami

Tortilla bandita: tortilla meksykańska (pszenno-kukurydziana) z nadzieniem z czerwonej fasoli i pomidorów, surówka, sos gucamole. To jadłam :)

Kinga Błaszczyk-Wójcicka i Anka-weganka http://anka-weganka.blogspot.com/ podczas przerwy na lunch :)

Dyskutowały, dyskutowały... a jedzenie stygło ;)


Wegański i bezglutenowy tort z okazji 13. urodzin Puszki.pl przygotowany przez catering Vegavani
Pycha :)

Puszka.pl w pełnej krasie: 2 Ewy i Patrycja świętują swoje 13. urodziny :)


14-16  
 Dieta wege dobrze zbilansowana czyli jaka?
Wykład mgr Małgorzaty Desmond z fundacji Wiem co Jem 

https://www.facebook.com/WiemyCoJemy?fref=ts
3 słowa o Małgorzacie Desmond: Energia, zaangażowanie i witalność :)


Podczas wykładu Małgorzata Desmond omawiała z dokładnością  każdy istotny w diecie wege temat. Prezentacja oparta była głównie na wynikach badań z całego świata (w tym także Małgorzaty Desmond). Tym bardziej ciekawa!

Obalanie mitów na temat spożycia białka...

Przyswajalność żelaza w organiźmie...

Przykładowy prawidłowy jadłospis... i wiele, wiele innych związanych z dietą wege tematów. Rzeczy było tyle do omówienia, że minęły 2h i nie zdążyliśmy poruszyć wszystkiego ;)

Nyabinghi od Kuchni - to ja :)

Nowe znajomości, no i wreszcie mogłam non-stop rozmawiać o czymś co uwielbiam :)
Tutaj: Elżbieta Mazurkiewicz z Warszawy
Wegetarianka od 30 lat :)
http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/
Pozdrawiam Cię Elu :)

3 komentarze:

  1. Karolina, świetna fotorelacja! a na końcu zaskakująca niespodzianka :)*
    Ciepło Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę świetna robota! Cieszę się, że Cię poznałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za miłe słowa Dziewczyny :) Dodaje to skrzydeł, jak mówiła Kinga na warsztatach foto: pasja jest motorem do działania :) Mam nadzieję, do zobaczenia w niedalekiej przyszłości! :) tiriri

    OdpowiedzUsuń