poniedziałek, 22 lipca 2013

Faszerowane papryki z lubczykową nutką

6 średniej wielkości zielonych słodkich papryk,
wydrążonych i oczyszczonych z pestek
2 szklanki ryżu
pęczek włoszczyzny, starty na tarce; por w prążki
kilka liści świeżego lubczyku
sól, 2 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki ostrej, 2 łyżki papryki słodkiej
garść świeżej natki pietruszki
odrobina oliwy z oliwek


Papryki blanszujemy: gotujemy kilka minut we wrzącej wodzie (z odrobiną oliwy z oliwek), po czym zanurzamy w zimnej
Ryż  gotujemy z warzywami w osolonej wodzie wraz z liśćmi lubczyku

Z gotowego ryżu wyjmujemy lubczyk, dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku oraz pokrojoną drobno natkę pietruszki
Dodajemy paprykę ostrą i słodką, mieszamy

Faszerujemy ryżem papryki

* Latem uwielbiam jeść je schłodzone

W wersji na gorąco pieczemy jeszcze faszerowane papryki 10 minut w piekarniku




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz