1 szklanka zielonej soczewicy 2 średniej wielkości ziemniaki puszka krojonych pomidorów w zalewie 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego płaska łyżka soli łyżka śmietany 1 łyżka przyprawy papryki słodkiej 1 łyżeczka przyprawy papryki ostrej szczypior
namoczoną wcześniej soczewicę (ok. 2h) odsączamy, zalewamy 5 szklankami zimnej wody dodajemy niecałą łyżkę soli, liść laurowy i ziele angielskie gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy kolejne 10 minut dodajemy cebulę zeszkloną na patelni razem z ząbkiem czosnku i pomidory z zalewą gotujemy jeszcze kilka minut dodajemy paprykę słodką i ostrą zaprawiamy śmietaną odrobiną szczypioru dekorujemy każdą porcję
mniam. bardo smacznie. * wersja wegańska oczywiście bez śmietany
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz