Na 2 osoby: 1 bakłażan 2 pomidory 2 opakowania mozarelli w kulkach bazylia świeża Sos: przecier pomidorowy ząbek czosnku sól ,pieprz bazylia suszona łyżeczka gęstej śmietany
Bakłażana kroimy w plastry, sypiemy odrobiną soli z każdej strony i zostawiamy na 10 minut w tym czasie wyparzamy pomidory i obieramy ze skórki kroimy pomidory i mozarellę w plastry
Plastry bakłażana osuszamy papierowym ręcznikiem z każdej strony grillujemy na gorącej patelni ok 15 minut (mały ogień) aż będą miękkie
Do przecieru pomidorowego dodajemy śmietanę, czosnek i przyprawy gotowy sos lejemy na dno naczynia żaroodpornego Układamy kolejno plastry bakłażana, mozarelli i pomidorów
Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do do 180 stopni
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz