Z lodówki uśmiechały się dziś brokuły i spółka, więc wymyśliłam zieloną zupę :)
Duża główka świeżych brokułów
1 marchew
1 pietruszka
nieduży kawałek selera
3 duże młode ziemniaki
pęczek kopru
kilka świeżych listków lubczyku
pół pęczka natki pietruszki
łyżka gęstej śmietany
sól, pieprz
odrobina soku z cytryny
Podzielone na różyczki brokuły, pokrojoną na kawałki marchew, seler, pietruszkę i 1 ziemniaka gotujemy w osolonej wodzie razem z lubczykiem
Pozostałe 2 ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy osobno
Gdy warzywa są już miękkie, z wody wyjmujemy lubczyk, dodajemy pokrojoną natkę i koper, ok. 2 łyżki soku z cytryny
Miksujemy wszystko blenderem
Dodajemy śmietanę i świeżo zmielony pieprz oraz ugotowane w kostkę ziemniaki
* W wersji wegańskiej polecam zamiast śmietany dodać podsmażoną cebulkę
|
lubię to!
OdpowiedzUsuń