6 średniej wielkości zielonych słodkich papryk, wydrążonych i oczyszczonych z pestek 2 szklanki ryżu pęczek włoszczyzny, starty na tarce; por w prążki kilka liści świeżego lubczyku sól, 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki ostrej, 2 łyżki papryki słodkiej garść świeżej natki pietruszki odrobina oliwy z oliwek
Papryki blanszujemy: gotujemy kilka minut we wrzącej wodzie (z odrobiną oliwy z oliwek), po czym zanurzamy w zimnej Ryż gotujemy z warzywami w osolonej wodzie wraz z liśćmi lubczyku
Z gotowego ryżu wyjmujemy lubczyk, dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku oraz pokrojoną drobno natkę pietruszki Dodajemy paprykę ostrą i słodką, mieszamy
Faszerujemy ryżem papryki
* Latem uwielbiam jeść je schłodzone
W wersji na gorąco pieczemy jeszcze faszerowane papryki 10 minut w piekarniku
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz